Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Πανίδα της Κύπρου

Η πανίδα της Κύπρου παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το αγρινό, είναι ένα μόνο από τα σπάνια είδη που φιλοξενεί η περιοχή. Το αρσενικό έχει κεφάλι κριού με μεγάλα κυρτά κέρατα, ενώ το σώμα φέρει ανοιχτόχρωμο καφέ τρίχωμα κατσίκας. Το θηλυκό δε φέρει κέρατα. Το αγρινό ζει 15 με 20 χρόνια και είναι πολύ κομψό και δυνατό. Το είδος του όμως έχει εκλείψει σημαντικά ιδιαίτερα μετά το 1974 και σήμερα ζει στο δάσος της Πάφου σε μια μόνιμα απαγορευμένη περιοχή κυνηγιού.
Η Κύπρος άλλωστε έχει να επιδείξει και μια μεγάλη ποικιλία πτηνών, που φτάνουν τα 300 τον αριθμό. Από αυτά τα 46 είδη είναι μόνιμα,τα 27 αποδημητικά, που φωλιάζουν κανονικά, και 24 ακόμη άλλα είδη ευκαιριακά φωλιάζουν ή έχουν φωλιάσει στο παρελθόν. Καθόλου ανάξια προσοχής δεν είναι και η παρουσία του Βασιλαετού, ενός από τα πιο σπάνια αρπακτικά της Ευρώπης, που αποτελείται με εξαφάνιση, ενώ τα Όρνια,ο Πετρίτης,ο Μαυροπετρίτης,το Βραχοκιρκίνεζο και ο Σπιζαετός αποτελούν είδη που επίσης συναντά κανείς σε διάφορα σημεία του νησιού. Πλούσιος είναι και ο υδροβιότοπος της Κύπρου με αρκετά μεγάλη ποικιλία ψαριών ενώ η παρουσία σπάνιων ερπετών αποτελεί ένα ακόμη θέλγητρο της περιοχής. Δύο είδη θαλάσσιων χελώνων αναπαράγονται στις παραλίες της Λάρας...η Πρασινοχελώνα και η Καρέτα. Για την προστασία των θαλάσσιων χελώνων της Κύπρου λειτουργεί στην περιοχή της Λάρας Βιολογικός Σταθμός με βάση ειδικό πρόγραμμα της Διέυθυνσης Αλιείας ενώ πολλοί ξένοι εθελοντές καταφθάνουν κάθε χρόνο στην περιοχή προκειμένου να συμβάλλουν στη διάσωση αυτών των σπάνιων ειδών.

3 σχόλια:

  1. Δανάη, πολύ ωραίο. Θα ήταν, όμως, ακόμα πιο καλό αν αναρτούσες και καμιά φωτογραφία, τουλάχιστον, βρε παιδί μου, από το αγρινό. Επίσης δεν έγραψες την πηγή σου, από πού άντλησες, δηλαδή, τις πληροφορίες.
    Εύγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή