Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010


Miniclip είναι μια εταιρεία γνωστή για την ιστοσελίδα Miniclip.com. Miniclip.com είναι μια διαδικτυακή πύλη για παιχνίδια και διασκέδαση που επιδεικνύει μερικά από τα κορυφαία παιχνίδια, όπως Club Penguinκαι RuneScape. Υπάρχουν ενιαία παιχνίδια player και multiplayer παιχνίδια. Miniclip.com τρέχει παιχνίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και από άλλους προγραμματιστές. Σήμερα υπάρχουν 33 διαφορετικές κατηγορίες παιχνιδιών. Πολλά παιχνίδια Miniclip είναι ελεύθερα για χρήση σε άλλες ιστοσελίδες. Χτισμένο από τον Robert και Tihan Presbie σε έναν προϋπολογισμό των 40.000. Από το 2008, η εταιρεία έχει αξία 200 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν επικερδείς για έξι επτά χρόνια, με κύκλο εργασιών άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα τελευταία δύο χρόνια.Το site έχει δημοφιλής browser-based games, όπως RuneScape καi Club Penguin . Ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος χωρίς συνδρομή!!!!!!!!!!!!!
πηγή: Papias

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ένα πανένορφο στάδιο ποδοσφαίρου.Το Santiago Bernabeu



Ένα πανέμορφο στάδιο ποδοσφαίρου είναι το Santiago Bernabeu! Στο Santiago αγωνίζεται η Ρεάλ Μαδρίτης. Κατασκευάστηκε το 1923 και έχει γύρω στις 80000 θέσεις. Η ΟΥΕΦΑ υποστηρίζει οτι το γήπεδο είναι 5 αστέρων.Έχουν παιχτεί πολλά σημαντικά ματς και είναι προγραμματισμένο οτι εκεί θα γίνει ο τελικός του 2010!!!

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κυκλοφορικό - αναπνευστικό σύστημα

Σε αυτό το βιντεάκι, με πολύ παραστατικό τρόπο, παρουσιάζεται το πώς συνδέονται μεταξύ τους τα δύο συστήματα, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό. Επιδεικνύεται επίσης με σαφήνεια η λειτουργία της καρδιάς με τον καρδιακό παλμό και τους χρόνους του, καθώς και οι χώροι- τα μέρη- αυτού του ζωτικού μας οργάνου.
Πηγή
: Η ηλεκτρονική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας "Επιστήμη και Ζωή"


Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Πάνω από τα σύννεφα - Το Βίτσι και στο βάθος οι κορυφές του Γράμμου



Το Βίτσι , με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του , είναι ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδος και έχει ύψος 2126 μέτρα. Στους πρόποδες του βουνού κυριαρχούν οι δρύες , ανεβαίνοντας συναντάμε πυκνά δάση οξιάς.

Ο Γράμμος είναι ένας τόπος με ασύγκριτη ομορφιά , η ψηλότερη κορυφή του είναι 2520 μέτρα. Τα παρθένα δάση οξιάς , δρυός , έλατου και πεύκου δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στο ήδη φανταστικό περιβάλλον. Εκεί συναντάμε το δάσος της Μπαρούγκας , το οποίο έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης , ένα άλλο σημαντικό σημείο του βουνού είναι και Δρακόλιμνη στην περιοχή των Αρρένων.

Ότι θυμάμαι για τον CRISTIANO


Ο νεαρός CRISTIANO RONALDO ο καλύτερος παίχτης του κόσμου έχει πάρει μεταγραφή 93 εκατομμύρια.Ο Ronaldo παίζει στην Ρεάλ Μαδρίτης και έχει σκοράρει γύρω στις 65 φορές. Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1985. Ο αποκαλούμενος <η ιδιοφυία του ποδοσφαίρου> έπαιξε για αρκετά χρόνια στην Μanchester United μια από τις καλύτερες ομάδες στο κόσμο!!!
πηγή:OnE soLuTIOn RevOLUTioN

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Για να γελάσουμε





















Ωραία εεεεεεεεε;;;;;;;;;;;

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Περιήγηση στην Πάφο

Η Πάφος χωρίζεται σε δύο μέρη την Πάνω
Πάφο χτισμένη σε λόφο, γνωστή και σαν Κτήμα,
και την Κάτω Πάφο με το γραφικό λιμανάκι της.
Καθώς ο επισκέπτης ακολουθεί το δρόμο
που οδηγεί στην Πάνω Πάφο, δεν μπορεί παρά
να προσέξει την καθαριότητα και την τάξη που
επικρατεί. Η Πάφος υποδέχεται τον
επισκέπτη της συνήθως με πολλά λουλούδια
όποια εποχή του χρόνου κι αν περάσει. Στις δύο
πλευρές της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή βρίσκεται
η Δημοτική Βιβλιοθήκη και μπροστά της στέκεται
η ιωνικού ρυθμού κολόνα της 28ης Οκτωβρίου
για να θυμίζει την αντίσταση των Ελλήνων κατά
των Ιταλών και το ηρωικό έπος του 1940.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΟΚ


Ο ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του «Ερμή», Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος από την Κωνσταντινούπολη συσταθεί από Έλληνες κατοίκους της πόλης το 1875 στην καρδιά της πόλης στην περιοχή Πέρα. Η ανάγκη των Ελλήνων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης για να εκφράσουν και να υποστηρίξουν τον Ελληνισμό τους στο εσωτερικό της Τουρκίας ήταν αυτό που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του συλλόγου. Το 1923 μετά την αποτυχημένη εισβολή Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της ανταλλαγής πληθυσμών που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και το νεοσυσταθέν τουρκική δημοκρατία, οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης μετονομάστηκε σε κλαμπ Peraclub τους σύμφωνα με το νέο σύνταγμα που εγκρίθηκε με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Παρά το πλήγμα να ελληνικού πολιτισμού στην Τουρκία, η οποία αναγκάστηκε να λάβει την πορεία των προσφύγων και να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή σπίτι του, Peraclub συνέχισε τον αγώνα του αθλητισμού, με την υπόσχεση να συνεχίσουν να το κάνουν όσο υπήρχαν Έλληνες αριστερά στην Κωνσταντινούπολη. Ο σύλλογος κέρδισε κύπελλο μετά το κύπελλο που αποδεικνύουν ότι, παρόλο που οι Έλληνες ήταν μια μειοψηφία που συνέχισαν να έχουν ισχυρή παρουσία στον τομέα του αθλητισμού. Ωστόσο, η κατάσταση δεν κράτησε πολύ και οι περισσότεροι παίκτες αναγκάστηκαν να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους μια ομάδα που αποτελείται από τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης μετονομάστηκε Politakia. Εκείνοι που έφυγαν εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και το 1926 εγκατεστημένος ΠΑΟΚ, διατηρώντας τα σύμβολα της ελληνικότητας »τους, το δίδυμο-αετός της βυζαντινής αυτοκρατορίας σε συνδυασμό με πένθος μαύρα για να συμβολίσουν την τραγική ιστορία των Ελλήνων στην Τουρκία και το λευκό, το χρώμα της αισιοδοξία, ένα παράθυρο επάνω στο μέλλον, που συμβολίζει τον αγώνα τους για το αύριο και τις νίκες που προορίζονται να κερδίσει. Αυτό το ιστορικό club που εκτείνεται πίσω από τον 19ο αιώνα, στην ουσία θα καταστήσει ΠΑΟΚ ένα από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα, αλλά επίσης σημαίνει ότι ώμους ένα βαρύ ιστορικό βάρος.

Ο Λιονέλ Μέσι (Lionel Andrés Messi , γενν. στις 24 Ιουνίου 1987) είναι ποδοσφαιριστής από την Αργεντινή, ο οποίος αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα (με την Μπαρτσελόνα) και στην εθνική ομάδα της χώρας του. Θεωρείται από πολλούς ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, έχοντας κερδίσει υποψηφιότητες για τη Χρυσή Μπάλα (κέρδισε το 2009) και για το βραβείο του Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς από την FIFA πριν κλείσει τα 21 του χρόνια. Το στιλ του και η ικανότητά του στο γήπεδο έχουν κάνει πολλούς να τον συγκρίνουν με τον θρυλικό Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έχει ο ίδιος "ανακηρύξει" τον Μέσι διάδοχό του.Ο Μέσι ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Νιούελς. Στα 13 του πέρασε τον Ατλαντικό και εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα, αφού η καταλανική ομάδα τού υποσχέθηκε πλήρη αποκατάσταση ενός σοβαρού ενδοκρινολογικού προβλήματος που αντιμετώπιζε, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε την οικονομική υποστήριξη της οικογένειάς του, η οποία μετακόμισε μαζί του στη Βαρκελώνη.

Τη σαιζόν 2004-05 έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα και καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που έχει αγωνιστεί σε αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος, καθώς του νεότερου που πέτυχε τέρμα στη διοργάνωση. Ακολούθησε η κατάκτηση πολλών τίτλων, όπως πρωταθλήματα, κύπελλα, το Τσάμπιονς Λιγκ το 2006 και πολλές άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Έπαιξε επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Το 2008 στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο κατέκτησε με την ομάδα της χώρας του το χρυσό μετάλλιο.


Ο Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, γνωστός ως Cristiano Ronaldo, είναι Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και για την Εθνική Ομάδα Πορτογαλίας. Τον Ιούνιο του 2009 ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης με κόστος 94 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανηθεί για μεταγραφή ποδοσφαιριστή.

Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1985 στη Φούντσαλ της Μαδέρα στην Πορτογαλία. Έχει ένα αδελφό το Χιούγκο και δυο αδελφές, Έλμα και Κάτια.

Από μικρή ηλικία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, παίζοντας αρχικά σε μικρές ομάδες της περιοχής. Αργότερα πήγε στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και το 2003 πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με τη Μάντσεστερ κέρδισε πολλούς τίτλους, ανάμεσά τους τρία πρωταθλήματα Αγγλίας και μια φορά το Champions League.

Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Το 2008 τιμήθηκε με τη Χρυσή Μπάλα, από το περιοδικό France Football.

Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (Ο.Σ.Φ.Π.) ή απλά Ολυμπιακός είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα τον Πειραιά. Είναι ο δημοφιλέστερος και ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος έχωντας κατακτήσει εκαντοντάδες τίτλους. Περιλαμβάνει τμήματα για 16 Ολυμπιακά αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, στίβος, κολύμβηση, πυγμαχία, άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, πάλη, τένις, σκοποβολή, καταδύσεις, κωπηλασία, κανόε καγιάκ - καγιάκ σλάλομ και επιτραπέζια αντισφαίριση. Τμήματα του συλλόγου υπήρξαν παλαιότερα η ενόργανη γυμναστική, η ξιφασκία, η ποδηλασία, το χάντμπολ, το σκάκι και το γυναικείο μπάσκετ αλλά πλέον δεν υφίστανται. Έχει κατακτήσει εκατοντάδες τίτλους σε πανελλήνιο κυρίως, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Το έμβλημα της ομάδας είναι ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, ενώ είναι γνωστός και με το όνομα «Θρύλος». Έχει κατακτήσει συνολικά 6 ευρωπαϊκούς τίτλους στο μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο και την πάλη. Στο ποδόσφαιρο είχε ενδεκαετή συνεχή παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, που διακόπηκε προσωρινά την περίοδο 2008-2009.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ρεάλ Μαδρίτης


Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μια πολύ δυναμική ομάδα και ιδρύθηκε το 1902. Η Ρεάλ κατέχει το ρεκόρ των 31 τίτλων στη Λα Λίγκα ή Πριμέρα Ντιβιζιόν, ενώ έχει κατακτήσει και 17 Κύπελλα Ισπανίας. Ο σύλλογος επίσης διατηρεί δεύτερη ποδοσφαιρική ομάδα, τη Ρεάλ Μαδρίτης Β.
Έδρα της ομάδας είναι το Σαντιάγκο Μπερναμπέου στη Μαδρίτη. Ιδιαιτερότητα της Ρεάλ είναι πως, σε αντίθεση με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία, ανήκει και διοικείται αποκλειστικά από τα μέλη της , από το 1902. Στις 23 Δεκεμβρίου 2000, η Ρεάλ τιμήθηκε από τη ΦΙΦΑ ως "Ο μεγαλύτερος σύλλογος του 20ου αιώνα". Η ισπανική ομάδα είναι επίσης ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχοντας κατακτήσει συνολικά 11 τρόπαια, 9 Κύπελλα Πρωταθλητριών, αριθμό ρεκόρ, και 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ. Η τεράστια και διαχρονική επιτυχία της, της έχουν χαρίσει το χαρακτηρισμό "Βασίλισσα της Ευρώπης". Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παραμένει τα τελευταία χρόνια στην κορυφή των πιο πλούσιων συλλόγων του κόσμου με συνολικά έσοδα το 2007-08 ύψους 289,6 εκατ. ευρώ!

Χειμερινοί αγώνες 2010


Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2010 διεξάγονται στο Βανκούβερ του Καναδά από τις 12 Φεβρουαρίου ως τις 28 Φεβρουαρίου 2010. Οι αγώνες γίνονται σε 15 αθλήματα, 86 αγωνίσματα, με τη συμμετοχή 2.761 αθλητών και αθλητριών, 500.000 επισκεπτών, ενώ το κόστος για τη διεξαγωγή τους υπολογίζεται σε 1,15 δισ. ευρώ.
Στον Καναδά έχουν ήδη διοργανωθεί οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ καθώς και οι Χειμερινοί το 1988 στο Κάλγκαρι. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά από το 1984 η τελετή έναρξης έλαβε χώρα σε κλειστό στάδιο και όχι σε ανοιχτό όπως συνηθίζεται. Επίσης είναι η πιο ζεστή πόλη που έχει επιλεγεί για την διοργάνωση των χειμερινών αγώνων αφού η μέση θερμοκρασία τον Φεβρουάριο είναι 4,8 βαθμοί C.

Π.Α.Ο.Κ


Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ)

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ) είναι αθλητικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1926. To καταστατικό ίδρυσης του συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο στις 26 Απριλίου του 1926.

Πιο γνωστό είναι το ποδοσφαιρικό του τμήμα, με έδρα του το Γήπεδο Τούμπας και το τμήμα μπάσκετ με το οποίο κατέκτησε δύο ευρωπαϊκούς τίτλους. Διαθέτει τμήματα και σε άλλα αθλήματα. Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας και σε άλλα τμήματα, όπως η άρση βαρών και το γυναικείο ποδόσφαιρο, όπου κατακτά το πρωτάθλημα τα τελευταία 3 χρόνια. Είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος, που εκπροσωπείται από τα τμήματα του στα πρωταθλήματα της Α' Εθνικής στα ομαδικά αθλήματα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο, χόκεϊ επί πάγου και ποδόσφαιρο γυναικών.

Χρώματα έχει το μαύρο που συμβολίζει το πένθος για την χαμένη πατρίδα και το άσπρο που συμβολίζει την ελπίδα για επιστροφή. Το έμβλημα του είναι ο δικέφαλος αετός με τα κλειστά φτερά, που συμβολίζει το πένθος.

Πηγή: Βικιπαίδεια

ΗΦΑΙΣΤΟΣ- Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

ΗΦΑΙΣΤΟΣ - Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Οι Ολύμπιοι θεοί, ενώ ήταν πλασμένοι από τους αρχαίους Έλληνες με ανθρώπινη μορφή και ανθρώπινο σώμα, διακρίνονταν για την εξαιρετική τους ομορφιά. Τα μαλλιά και το πρόσωπό τους ακτινοβολούσαν και η μορφή τους μπορούσε να μαγέψει και να γαληνέψει και τα πιο άγρια θηρία της φύσης. Τα σώματά τους ήταν αρμονικά πλασμένα με τις τελειότερες αναλογίες. Όμως ανάμεσά τους ζούσε και ένας θεός που εκτός από την ακατανίκητη δύναμή του και την αθανασία του, δεν έμοιαζε καθόλου με τους υπόλοιπους. Αυτός ήταν ο Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας, που η ασχήμια του πολλές φορές προκαλούσε τα γέλια και τις κοροϊδίες των υπόλοιπων θεών, πράγμα που τον πίκραινε πάρα πολύ.
Ο Ήφαιστος παρουσιαζόταν με παχιά και μακριά γενειάδα. Ήταν πολύ μαυριδερός στο πρόσωπο, με χοντρά και άσχημα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ήταν κοντός και χοντρός, με αδύναμα πόδια που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν εύκολα το βάρος του. Είχε δασύτριχο στήθος και τα μπράτσα του ήταν τεράστια από τη συνεχή δουλειά στο εργαστήρι του. Επίσης ήταν κουτσός.
Ο Ήφαιστος ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Μάλιστα, λένε, ότι η Ήρα τον γέννησε πριν γίνει ακόμη νόμιμη σύζυγος του Δία, από τις ερωτικές σχέσεις που είχε μαζί του. Άλλοι μυθογράφοι μας διηγούνται ότι η Ήρα γέννησε τον Ήφαιστο χωρίς να μεσολαβήσει αρσενικό στοιχείο, όπως ακριβώς είχε γεννήσει τα πρωτότοκα παιδιά της η Γαία. Η θεά τον γέννησε στη Λήμνο και μετά τον εμπιστεύτηκε σ' ένα Νάξιο σιδηρουργό, τον Κηδαλίωνα, που έμαθε στο νέο θεό να σφυρηλατεί και να δουλεύει τα μέταλλα.
Σχετικά με τα πρώτα χρόνια της ζωής του και την αναπηρία που αντιμετώπιζε στο πόδι του, δίνονται πολλές και ποικίλες εξηγήσεις. Μια παράδοση μας αναφέρει ότι η Ήρα μόλις γέννησε τον Ήφαιστο πάνω στον Όλυμπο, ζήτησε να δει το μωρό της. Μόλις όμως αντίκρισε το κουτσό και μαυριδερό βρέφος που της παρουσίασαν έγινε έξω φρενών. Πώς ήταν δυνατόν να γεννήσει αυτή, μια πανέμορφη θεά, ένα τόσο άσχημο μωρό; Σκέφτηκε ότι δε θα μπορούσε με κανένα τρόπο ν' αντιμετωπίσει τις κοροϊδίες των υπόλοιπων θεών και τα ειρωνικά τους γέλια. Έτσι λοιπόν άρπαξε μανιασμένη το μωρό και το πέταξε από τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος κατέληξε στον Ωκεανό. Εκεί τον βρήκαν και τον περιμάζεψαν η Θέτιδα και η Ευρυνόμη. Ο Ήφαιστος πέρασε μαζί τους τα εννιά πρώτα χρόνια της ζωής του, σε μια θαλάσσια σπηλιά, το παλάτι του Νηρέα. Με τα κοράλλια και τα μαργαριτάρια ο Ήφαιστος έφτιαχνε θαυμαστά κοσμήματα στις θεές που τον προστάτευαν. Έτσι τους έδειχνε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του.

Ένας άλλος μύθος διηγείται ότι ο Ήφαιστος έπαθε το ατυχές γεγονός σε μεγαλύτερη ηλικία. Ήταν μια μέρα, όπως πολλές άλλες, που το θεϊκό ζευγάρι ο Δίας και η Ήρα μάλωναν. Οι φωνές της πρώτης θεάς αντηχούσαν σ' ολόκληρο τον Όλυμπο και προκαλούσαν τα σχόλια των υπολοίπων. Δεν μπορούσε να διανοηθεί πώς κατάφερε ο σύζυγός της, παρόλες τις δικές της προσπάθειες να τον παρακολουθεί συνέχεια, να συνάψει ερωτικές σχέσεις με μια θνητή, την Αλκμήνη. Το χειρότερο απ' όλα ήταν ότι απέκτησε μαζί της κι ένα γιο, τον Ηρακλή. Ο Δίας άρχισε ν' αστράφτει και να βροντά από τα νεύρα του• δεν άντεχε άλλο την αρρωστημένη ζήλια της Ήρας. Ο καημένος ο Ήφαιστος σ' αυτόν τον τρικούβερτο καβγά πήρε το μέρος της μητέρας του. Ο πατέρας του τότε, θολωμένος καθώς ήταν από την οργή του, άρπαξε τον άσχημο γιο του, που ποτέ δεν τον συμπάθησε πραγματικά, και τον πέταξε μ' όλη του τη δύναμη κάτω από τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος μια ολόκληρη μέρα στροβιλιζόταν στην ατμόσφαιρα και τελικά κατέληξε με ορμή πάνω στη Λήμνο. Το σώμα του βρόντηξε σε κάποια βράχια του νησιού και από τότε ο Ήφαιστος κουτσάθηκε για όλη του τη ζωή.
Γενικά, τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Ήφαιστος έζησε μακριά από τον Όλυμπο και είτε από μόνος του, είτε με τη βοήθεια κάποιου δασκάλου έγινε ο πρώτος τεχνίτης ανάμεσα στους θεούς. Οι γονείς του δεν τον αντιμετώπισαν ποτέ ως ίσο με τα υπόλοιπα παιδιά τους. Ο Ήφαιστος ήταν καλόκαρδος και υπομονετικός, όμως πάντα σκεφτόταν τη συμπεριφορά των γονιών του και εκνευριζόταν• τον έπιανε το παράπονο και πολλές φορές έπαιρνε την εκδίκησή του.
Η συμπεριφορά του προς τη μητέρα του παρουσιάζεται με δυο διαφορετικές μορφές. Στην Ιλιάδα, σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, παρακολουθούμε μια ιδανική σχέση αγάπης μεταξύ μητέρας και γιου. Στη μια περίπτωση η Ήρα παρακαλεί τον Ήφαιστο να βοηθήσει τον Αχιλλέα στη μονομαχία του με τον ποταμό Σκάμανδρο. Είναι μάλιστα μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου παρακολουθούμε το θεό σ' όλο του το μεγαλείο. Σκορπίζει σ' ολόκληρο το στρατόπεδο τις φλόγες του και καίγονται έτσι όλα τα νεκρά σώματα των πολεμιστών. Η πύρινη φλόγα στη συνέχεια κατατρώγει λαίμαργα τεράστιες εκτάσεις δάσους και αμέσως κάνει την τελική της επίθεση. Χυμάει ορμητικά πάνω στον ποταμό. Ο Σκάμανδρος παρόλη την υγρή του μορφή δεν μπορεί ν' αντισταθεί στην πύρινη λαίλαπα. Τα νερά του αρχίζουν να βράζουν και να εξατμίζονται, η κοίτη του να ξεραίνεται και με σπαρακτικά λόγια ζητά το έλεος του θεού.
Στη δεύτερη περίπτωση παρακολουθούμε τον Ήφαιστο να παρηγορεί τη μητέρα του με τα πιο γλυκά λόγια, μετά από έναν τρομερό καβγά της με τον Δία. Την παρακαλεί να δείξει υποταγή στο σύζυγό της, τον πατέρα των θεών και των ανθρώπων, και να τον καλοπιάσει με όμορφες κουβέντες. Αντίθετα, υπάρχει ένας αστείος μύθος που δείχνει τον Ήφαιστο να εκδικείται τη μητέρα του για την αρχική της συμπεριφορά απέναντί του. Μια φορά που η Ήρα είχε τη γιορτή της και γινόταν μεγάλο γλέντι πάνω στον Όλυμπο, ο Ήφαιστος της χάρισε έναν ολόχρυσο θρόνο. Δυο ολόκληρους μήνες έβαλε όλη του την τέχνη για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Σκάλισε επάνω εικόνες και παραστάσεις από τα γλέντια των θεών και από την καθημερινή τους ζωή. Η Ήρα πραγματικά ενθουσιάστηκε από το δώρο του γιου της και το δοκίμασε αμέσως. Κάθισε αρκετή ώρα καμαρώνοντας και συζητώντας με τους υπόλοιπους θεούς. Όταν όμως θέλησε να σηκωθεί, ανακάλυψε με μεγάλη έκπληξη ότι αυτό της ήταν αδύνατο. Ο Ήφαιστος είχε τοποθετήσει αόρατα δεσμά που την εμπόδιζαν να απομακρυνθεί από το θρόνο. - Αυτό, γλυκιά μου μανούλα, είναι το δώρο μου για να σου ξεπληρώσω την αγάπη που μου έδειξες όταν ήμουν μικρός. Μήπως έφταιγα εγώ που γεννήθηκα άσχημος και μαυριδερός κι εσύ με πέταξες από τον Όλυμπο;
Η Ήρα ζητούσε να τη συγχωρέσει και με κλάματα τον παρακαλούσε να λύσει τα αόρατα δεσμά. Όλοι οι θεοί πήραν το μέρος της και άρχισαν να μαλώνουν τον Ήφαιστο. Ο Άρης, ο θεός του πολέμου, που ήταν και αυτός γιος της Ήρας, θύμωσε πάρα πολύ. Όρμησε στον Ήφαιστο για να τον πείσει με τη βία, όμως ο αδερφός του είχε κιόλας αρπάξει έναν αναμμένο δαυλό και τον είχε εκσφενδονίσει εναντίον του. Ο Άρης φοβήθηκε πολύ και κούρνιασε ανάμεσα στις θεές. Κατόπιν ο Ήφαιστος αποχώρησε για τη Λήμνο, που ήταν το αγαπημένο του νησί, αφήνοντας σύξυλους τους υπόλοιπους θεούς που με το ζόρι συγκρατούσαν τα γέλια τους βλέποντας την Ήρα σ' αυτή την κωμική κατάσταση.
Ο Διόνυσος, αγαπημένος φίλος του Ήφαιστου, ανέλαβε να σώσει την κατάσταση. Πήγε αμέσως στη Λήμνο, στο εργαστήρι του θεού, και τον πέτυχε την ώρα του δείπνου. Κάθισε μαζί του για φαγητό και έστειλε ένα Σάτυρο να του φέρει κρασί από τα αμπέλια του.
Έτσι κατάφερε να μεθύσει τον Ήφαιστο και τον έπεισε να γυρίσει μαζί του στον Όλυμπο και να λύσει την Ήρα από τα δεσμά της. Μετά από λίγη ώρα έφτασαν και οι δυο μπροστά στους υπόλοιπους θεούς καβάλα σ' ένα μουλάρι. Ο Δίας μόλις είδε το γιο του του είπε αγριεμένος.
-Άντε, λοιπόν, Ήφαιστε, παρατράβηξε το αστείο. Εμπρός, λύσε γρήγορα τη μητέρα του. Αυτός τραυλίζοντας από το μεθύσι είπε ότι θα έλυνε την Ήρα μόνο αν ο Δίας του υποσχόταν ότι θα πραγματοποιούσε οποιαδήποτε χάρη του ζητούσε. Ο βασιλιάς των θεών, μη μπορώντας κάνει κι αλλιώς, δέχτηκε. Ο Ήφαιστος έλυσε την Ήρα και αμέσως ζήτησε για γυναίκα του την Αφροδίτη. Όλοι οι θεοί σάστισαν• ο πιο άσχημος να παντρευτεί τη θεά της ομορφιάς! Ο Δίας όμως δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γιατί είχε δώσει όρκο. Το πρόσωπο της Αφροδίτης σκοτείνιασε, δεν μπορούσε όμως ν' αντισταθεί στη θέληση του πατέρα της. Γι' αυτό άπλωσε το χέρι της στον Ήφαιστο. Βέβαια, η θεά της ομορφιάς δεν ήταν και η πιο πιστή σύζυγος.
Οι σχέσεις του Ήφαιστου με τον Δία ήταν σχέσεις σεβασμού και υποταγής. Εκτελούσε πάντοτε με προθυμία τις εντολές του πατέρα του, που τον φοβόταν πολύ. Τον βοήθησε στη Γιγαντομαχία και του έκανε αμέτρητα δώρα. Με εντολή του έφτιαξε από χώμα την Πανδώρα και συνέβαλε στην τιμωρία του Προμηθέα, καρφώνοντάς τον πάνω στον Καύκασο ως λεία για ένα γύπα που του κατέτρωγε το στήθος.
Ο Όμηρος μας πληροφορεί ότι ο θεϊκός σιδηρουργός είχε στημένο το εργαστήρι του πάνω στον Όλυμπο. Εκεί μέσα περνούσε όλη του τη μέρα και με τα εργαλεία του, το σφυρί, το αμόνι και το φυσερό μαστόρευε συνέχεια. Το εργαστήρι του ήταν πλήρως εξοπλισμένο. Έκαιγαν συγχρόνως είκοσι καμίνια που με τη διαταγή του θεού δυνάμωναν τις φλόγες τους και σκορπούσαν τόση θερμότητα, όση χρειαζόταν ο μάστορας για να επεξεργαστεί το χαλκό, το ασήμι και το χρυσάφι.
Ο Ήφαιστος έκανε πάρα πολλές κατασκευές για τον εαυτό του μα και πάρα πολλά δώρα στους θεούς. Πρώτα απ' όλα, το παλάτι του ήταν περίλαμπρο. Ολόκληρο από ατόφιο χρυσάφι, σκαλισμένο και δουλεμένο τόσο πολύ, όσο δε θα μπορούσαν να δουλέψουν οι καλύτεροι τεχνίτες όλου του κόσμου, αν δούλευαν σ' όλη τους τη ζωή. Ήταν γεμάτο από διάφορα στολίδια καμωμένα από ζαφείρια και διαμάντια.
Τα πιο φανταστικά απ' όλα τα δημιουργήματά του ήταν τα χρυσά αγάλματα που κατασκεύασε για να τον υπηρετούν. Αυτά είχαν τη μορφή νεαρών κοριτσιών και ο Ήφαιστος τους είχε δώσει δύναμη, σκέψη και ζωή. Ήταν οι αχώριστοι συνοδοί του παντού και πάντα. Τον ακολουθούσαν στις συνελεύσεις των θεών και τον βοηθούσαν να στέκεται όρθιος, όταν κουραζόταν.
Ο Ήφαιστος κατασκεύασε όλα τα επιβλητικά παλάτια του Ολύμπου και χάρισε στους θεούς δώρα ανεκτίμητης αξίας. Στον Δία δώρισε την αιγίδα και το σκήπτρο, στη Δήμητρα το δρεπάνι και στον Απόλλωνα και την Άρτεμη τα βέλη τους. Στον Ήλιο χάρισε το λαμπρό άρμα του με το οποίο διέσχιζε αδιάκοπα τον ουρανό και στον Διόνυσο ένα ολόχρυσο κύπελλο. Στη φιλάρεσκη Αφροδίτη, τη γυναίκα του, χάρισε εξαιρετικά περιδέραια και άλλα κοσμήματα από πολύτιμα πετράδια, όπως επίσης και ένα μαλαματένιο καθρεφτάκι που δεν το αποχωριζόταν ποτέ. Δική του έμπνευση ήταν και οι μαγικοί τρίποδες που χάρισε στους θεούς. Όταν συγκεντρώνονταν για να πάρουν μια σοβαρή απόφαση, οι τρίποδες αυτομάτως έπαιρναν θέση πίσω από κάθε θεό. Μόλις τελείωνε η συνεδρίαση, αμέσως ο κάθε τρίποδας πήγαινε στο παλάτι του κατόχου του.
Ο θεϊκός σιδηρουργός χάριζε απλόχερα τα δώρα του και στους θνητούς. Έτσι έδωσε στον Ηρακλή ένα χρυσό θώρακα, στην Αριάδνη ένα στεφάνι από πολύτιμα μέταλλα και πετράδια και στον Κάδμο ένα περιδέραιο για το γάμο του με την Αρμονία. Στον Αιήτη δώρισε δυο άγριους ταύρους που έβγαζαν φωτιές από τα ρουθούνια τους και είχαν χάλκινα πόδια και στον Αλκίνοο ασημένια σκυλιά που φρουρούσαν τα ανάκτορά του.Μια από τις πιο σημαντικές κατασκευές του είναι και τα όπλα του Αχιλλέα, μετά από παράκληση της Θέτιδας. Ο Όμηρος αφιερώνει μισή ραψωδία για να περιγράψει την περίλαμπρη ασπίδα που είχε τη μορφή πέντε ομόκεντρων κυκλικών δίσκων. Ο Ήφαιστος ζωγράφισε πάνω σ' αυτό το όπλο ολόκληρη τη ζωή των θεών και των ανθρώπων. Έφτιαξε πρώτα απ' όλα τα πρωταρχικά στοιχεία της φύσης: τη Γη, τον Ουρανό, τον Ήλιο και τον Ωκεανό που περικλείει τα πάντα. Έπειτα ζωγράφισε όλα τ' αστέρια τ' ουρανού, τις Πλειάδες, τις Υάδες, τον Ωρίωνα και την Άρκτο. Αναπαράστησε σκηνές γάμου και γαμήλιου γλεντιού, δίκης στην αγορά και μάχες μπροστά στα τείχη πολιορκημένης πόλης. Αμέσως μετά ζωγράφισε σκηνές πιο ήπιες, πιο καθημερινές σε καιρό ειρήνης: το θερισμό και τον τρύγο, μα και λευκά πρόβατα να βόσκουν σε καταπράσινο λιβάδι και πλάι τους στάβλους και τις καλύβες των βοσκών. Δίπλα υπήρχε μια παράσταση χορού. Έφηβοι και νεαρές κοπέλες στεφανωμένοι με λουλούδια και ντυμένοι με αστραφτερά ρούχα και μακρείς χιτώνες. Και ο θεϊκός τραγουδιστής που έπαιζε τη λύρα του και ρύθμιζε τα βήματά τους.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθως φαντάζονταν τον Ήφαιστο σαν έναν απλό εργάτη μέσα στο εργαστήρι του με μουντζουρωμένο από καπνούς πρόσωπο και μουσκεμένο στον ιδρώτα. Φορούσε πάντοτε έναν κοντό αμάνικο χιτώνα για να μη δυσκολεύεται στις κινήσεις του. Όταν τέλειωνε τις δουλειές του ή έπρεπε επειγόντως να πάει στις συγκεντρώσεις των θεών, έσβηνε τις φωτιές από τα καμίνια, μάζευε σ' ένα ασημένιο κιβώτιο τα εργαλεία του, στράγγιζε μ' ένα σφουγγάρι τον ιδρώτα του και φορούσε ένα χρυσό χιτώνα.
Κάποιοι μύθοι λένε πως το εργαστήρι του ήταν όχι στον Όλυμπο, αλλά στη Λήμνο. Πίστευαν μάλιστα πως βρισκόταν μέσα στο ηφαίστειο του νησιού. Οι φλόγες και οι ατμοί που έβγαιναν από τον κρατήρα προέρχονταν από τα καμίνια του θεού και οι υπόκωφοι θόρυβοι που ακούγονταν ήταν τα χτυπήματα του σφυριού με τα οποία ο Ήφαιστος έδινε θαυμάσιες μορφές στα πολύτιμα μέταλλα που επεξεργαζόταν. Γενικά, η σύνδεση του Ήφαιστου με τη Λήμνο είναι διάχυτη σ' όλους τους σχετικούς μύθους και εκεί ήταν ιδιαίτερα διαδομένη η λατρεία του.
Οι ερωτικές περιπέτειες του θεού σε σύγκριση με των άλλων Ολύμπιων ήταν λιγοστές. Μολονότι ήταν ο πιο άσχημος θεός, η παράδοση τον θέλει να έχει τις ομορφότερες συζύγους. Η Ιλιάδα του αποδίδει ως γυναίκα τη Χάρη, που ήταν η προσωποποίηση της ομορφιάς. Ο Ησίοδος του δίνει ως γυναίκα την Αγλαΐα, την πιο νέα από τις Χάριτες. Μα η πιο γνωστή σύζυγός του ήταν η Αφροδίτη.Η Αφροδίτη βέβαια δεν άντεξε για πολύ να μείνει πιστή στον άντρα της. Πολύ σύντομα σαγηνεύτηκε από την ομορφιά και την τέλεια σωματική διάπλαση του φιλοπόλεμου Άρη και έγινε ερωμένη του. Ο Ήλιος που παρακολουθεί τα πάντα πάνω από το άρμα του, όταν είδε κάποια φορά τον Άρη και την Αφροδίτη να πλαγιάζουν πάνω στο κρεβάτι του Ήφαιστου μέσα στο ίδιο του το παλάτι, έτρεξε και του το φανέρωσε. Τότε ο θεός ζήτησε από τον Ήλιο να μη φανερώσει σε κανέναν άλλο το μυστικό και σκαρφίστηκε ένα σχέδιο. Άπλωσε πάνω στο κρεβάτι του ένα αόρατο δίχτυ. Έτσι την επόμενη φορά που συναντήθηκαν οι δυο εραστές και πλάγιασαν στο κρεβάτι, μπλέχτηκαν μέσα στο δίχτυ. Απεγνωσμένα προσπαθούσαν να ελευθερωθούν. Μάταια όμως, όσο περισσότερο προσπαθούσαν, τόσο περισσότερο μπλέκονταν. Ο Ήφαιστος μόλις γύρισε στο παλάτι του βρήκε τους παράνομους συντρόφους γυμνούς και ακινητοποιημένους πάνω στο κρεβάτι. Αυτοί ντροπιασμένοι δεν μπορούσαν να τον αντικρίσουν. Γεμάτος οργή μα και παράπονο ο Ήφαιστος τα έβαλε με τον Άρη, που αν και ήταν αδερφός του δε δίστασε να τον προδώσει, αλλά και με τη γυναίκα του, που δεν εκτιμούσε καθόλου την αγάπη και τη φροντίδα που της έδειχνε. Για να πάρει την εκδίκησή του φώναξε τον Δία και τους υπόλοιπους θεούς και τους έδειξε τους αδιάντροπους εραστές που ήταν ακόμη μπλεγμένοι στα μαγικά δίχτυα. Οι θεοί όλοι κατηγορούσαν την άπιστη σύζυγο και τον άκαρδο αδερφό και τους έβριζαν για το αμάρτημά τους. Μόνο έτσι ξεθύμανε η οργή του Ήφαιστου και τους ελευθέρωσε. Η Αφροδίτη, κατακόκκινη από την ντροπή της, το έβαλε στα πόδια και όλοι οι θεοί γελούσαν ασταμάτητα.
Μετά από αυτή την απιστία και ο Ήφαιστος στράφηκε αλλού. Ποθούσε πολύ την Αθηνά που ο ίδιος είχε βοηθήσει στη γέννησή της. Κάποια μέρα που η πολεμική θεά πήγε στο εργαστήρι του για να του παραγγείλει καινούρια πανοπλία, ο θεϊκός μάστορας όρμησε επάνω της και προσπάθησε να τη βιάσει. Η Αθηνά, που συμβόλιζε την αιώνια αγνότητα, πάλεψε μαζί του και κατάφερε στο τέλος να του ξεφύγει. Μα μετά είδε πως πάνω στα γόνατά της είχε μείνει το σπέρμα του Ήφαιστου. Η Αθηνά μ' ένα κομμάτι ύφασμα σκούπισε το σπέρμα και το πέταξε πάνω στη Γη. Έτσι γεννήθηκε ο Εριχθόνιος, που η Αθηνά τον αντιμετώπιζε σαν να ήταν πραγματικός της γιος. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο Ήφαιστος έσμιξε με την Καβειρώ, την κόρη του θαλασσινού θεού Πρωτέα. Απ' αυτή τη σχέση του απέκτησε τρεις γιους, τους Καβείρους. Ήταν επίσης πατέρας ενός από τους πιο γνωστούς ληστές της αρχαιότητας, του Περιφήτη. Αυτός σκότωνε τους περαστικούς μ' ένα τεράστιο ρόπαλο, ώσπου πολύ αργότερα τον εξόντωσε ο Θησέας. Ως γιος του Ήφαιστου αναφέρεται και ο Πύλιος, που στη Λήμνο θεράπευσε τον Φιλοκτήτη. Ακόμη ο Αργοναύτης Παλαίμονας ή και ο Άρδαλος, ένας μυθικός γλύπτης, που όπως και ο Παλαίμονας είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του την επιδεξιότητα στα χέρια.
Ο Ήφαιστος ήταν ο θεός των ηφαιστείων. Γι' αυτό συνδέθηκε και μ' όλες τις ηφαιστειογενείς περιοχές της Μεσογείου. Υπήρχε μάλιστα ένας μύθος που αναφερόταν στη διαμάχη του με τη Δήμητρα για την κατοχή της Σικελίας. Η διαμάχη αυτή λύθηκε με τη μεσολάβηση της Αίτνας, της κόρης του Βριάρεου, από την οποία πήρε το όνομά του το βουνό.
Εξάλλου κάτω από το βουνό αυτό θάφτηκε ο τελευταίος αντίπαλος του Δία, ο φοβερός Τυφώνας, και για να μη δραπετεύσει, ο Ήφαιστος κάθησε πάνω στο βουνό. Άλλοι πάλι διηγούνται ότι ο θεός της φωτιάς για να ακινητοποιήσει τον Τυφώνα κρέμασε στο λαιμό του τον άκμονα (το αμόνι). Ο Ήφαιστος ήταν για τους αρχαίους Έλληνες η προσωποποίηση της φωτιάς, που τόσο βοήθησε το ανθρώπινο γένος στα πρώτα του στάδια, με τη μεσολάβηση βέβαια του Προμηθέα. Σπάνια παρουσιάζεται να χρησιμοποιεί τη φωτιά ως μέσο καταστροφικό. Συνήθως τη χρησιμοποιεί ως μέσο για την επεξεργασία πολύτιμων μετάλλων. Γι' αυτό όλοι οι τεχνίτες και ιδιαίτερα οι σιδηρουργοί τον θεωρούσαν προστάτη τους.
Ο θεϊκός σιδηρουργός ήταν ίσως λίγο παραπεταμένος πάνω στον Όλυμπο μα τιμημένος ανάμεσα στους ανθρώπους. Συμβόλιζε την εκπολιτιστική δύναμη της φωτιάς και προστάτευε τη μεταλλουργία και τους τεχνίτες της. Σύμβολά του ήταν το σφυρί, το αμόνι και η λαβίδα.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Μινωική έκρηξη ονομάζεται η καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε
στην νήσο Στρογγύλη και είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία αυτού που
σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού
του νησιού. Έχει υπολογιστεί ότι ο δείκτης μεγέθους της ηφαιστειακής έκρηξης είναι ίσος με 7 και ο όγκος των υλικών που
εκτοξεύτηκαν ήταν περίπου 60 κυβικά χιλιόμετρα. Τα δεδομένα αυτά κατατάσσουν
την Μινωική έκρηξη, ως την δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη στην ανθρώπινη ιστορία
μετά από αυτή στο ηφαίστειο Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815.
Η πρώτη κλασσική χρονολόγηση της έκρηξης βασίστηκε σε συγκριτικές μελέτες
της τεχνικής των αγγείων που βρέθηκαν τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου και σε Αιγυπτιακές πηγές και είχε
εκτιμηθεί ότι η έκρηξη του ηφαιστείου είχε συμβεί το 1500 π.Χ.. Επίσης, ο
καθηγητής Σπύρος Μαρινάτος, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει
ανασκαφικές δραστηριότητες τόσο στην Κρήτη,
όσο και στην Σαντορίνη, είχε διατυπώσει την άποψη ότι η Μινωική έκρηξη ήταν
αυτή που προκάλεσε την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού. Οι απόλυτες χρονολογήσεις,
όμως, που έγιναν με βάση τον ραδιενεργό άνθρακα, τη δεντροχρονολόγηση και την
παγοχρονολόγηση μετατόπισαν την ημερομηνία 100 με 150 χρόνια παλαιότερα, ενώ η
πλέον πρόσφατη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα ενός κλαδιού ελιάς που θάφτηκε
από την τέφρα της έκρηξης τοποθετεί την ημερομηνία μεταξύ 1627 και 1600 π.Χ. με
πιο πιθανό το διάστημα μεταξύ 1613 με 1614 π.Χ.. Η νέα χρονολόγηση αποδεικνύει
την μη σύνδεση της έκρηξης με την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού.
Σε σχέση με την εποχή του χρόνου που έγινε η έκρηξη, θεωρείται ότι ήταν
τέλος άνοιξης με πρώτες μέρες του καλοκαιριού, καθώς έχουν ανακαλυφθεί στο
στρώμα των υλικών της έκρηξης κόκκοι γύρης από ελιές, κωνοφόρα δέντρα, αμπέλια,
δημητριακά και άλλα δέντρα και φυτά.<5>
Εκτός από τα δεδομένα
που δίνουν ευρήματα γεωλογικών ερευνών, σημαντικά στοιχεία, τόσο για τα
γεγονότα που προηγήθηκαν, όσο και για την ίδια την έκρηξη, δίνουν τα ευρήματα
των ανασκαφών στο προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου. Το γεγονός ότι στον οικισμό δεν βρέθηκαν
καθόλου ανθρώπινοι σκελετοί μαρτυρά ότι μια σειρά από προειδοποιητικούς
σεισμούς εξανάγκασε τους κατοίκους να τον εγκαταλείψουν έγκαιρα. Πάντως πριν
ταφεί ο οικισμός από την τέφρα της ηφαιστειακής έκρηξης, είχε χτυπηθεί από
μεγάλο σεισμό. Κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν αργότερα στον οικισμό για να
απεγκλωβίσουν όσους δεν είχαν προλάβει να φύγουν και να συλλέξουν πολύτιμα και
προσωπικά αντικείμενα. Άλλα πρόδρομα της ηφαιστειακής εκρήξεως φαινόμενα, όμως,
ανάγκασαν τους κατοίκους να ξαναεγκαταλείψουν την πόλη, όπως αποδεικνύει το
γεγονός ότι οι εργασίες διάνοιξης των δρόμων δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, ενώ ένας
μεγάλος αριθμός από αγγεία βρέθηκαν πάνω σε σωρούς μπαζών, όπου, προφανώς,
είχαν τοποθετηθεί αρχικά για να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς θέσεις. Ο χρόνος
μεταξύ του μεγάλου σεισμού και της ηφαιστειακής έκρηξης δεν πρέπει να
υπερέβαινε τις λίγες δεκάδες μέρες.
Η εκτίναξη δεκάδων κυβικών χιλιομέτρων μάγματος δημιούργησαν το καλδερικό
βύθισμα και τις διόδους μεταξύ Ασπρονησίου - Θηρασίας και Σαντορίνης - Θηρασίας, ενώ η χρονική διάρκεια από τις πρώτες
εκρήξεις μέχρι την δημιουργία της καλδέρας υπολογίζεται σε δύο με τρία
εικοσιτετράωρα. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι κατεστραμμένοι
τοίχοι από τον σεισμό που προηγήθηκε της εκρήξεως στον προϊστορικό οικισμό του
Ακρωτηρίου δεν παρουσιάζουν σημεία διάβρωσης. Το ύψος του πίδακα της τέφρας
υπολογίζεται από τους ηφαιστειολόγους σε περίπου 35 χιλιόμετρα. Από την έκρηξη
προκλήθηκε τσουνάμι που έπληξε τα γειτονικά νησιά, σε ακτίνα 50 με 60
χιλιομέτρων, και τις βόρειες ακτές της Κρήτης. Υπολογίζεται ότι έφτασε στις
ακτές της Κρήτης 30 με 45 λεπτά μετά την δημιουργία του και είχε ύψος μεταξύ 15
με 30 μέτρα. Αποθέσεις θηραϊκής γης (ελαφρόπετρα) από την έκρηξη έχουν βρεθεί
στην Κρήτη, τη νοτιοδυτική Τουρκία, ακόμα και στο δέλτα του Νείλου. Η μεταφορά
της τέφρας προς την ανατολή μας δείχνει ότι οι άνεμοι έπνεαν κατά την διάρκεια
της έκρηξης από τα δυτικά. Μετά την έκρηξη και τον ενταφιασμό του προϊστορικού
οικισμού ακολούθησε καταρρακτώδης βροχή.
Οι ποσότητες των ηφαιστειακών αερίων που συγκεντρώθηκαν στην ατμόσφαιρα
προκάλεσαν πτώση στην μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη έως και 3οC
για τουλάχιστον τρία χρόνια. Η τέφρα και η ελαφρόπετρα που τινάχτηκαν από το
ηφαίστειο σκέπασαν τα απομεινάρια της Στρογγύλης, δηλαδή την Σαντορίνη, την Θηρασία και το Ασπρονήσι και η απόθεση αυτή φτάνει σε ορισμένα
σημεία των νησιών μέχρι και τα 80 μέτρα.
Μικρασιατική Καταστροφή
Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπεγράφη μεταξύ των Συμμάχων της Αντάντ και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Συνθήκη των Σεβρών (10/8/1920) στην πόλη Σεβρ της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τη συνθήκη η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στη Βρετανία ως προτεκτοράτα, τη Συρία και το Λίβανο στη Γαλλία ως προτεκτοράτα. Επίσης μέρος της Σαουδικής Αραβίας, η Αρμενία και το Κουρδιστάν θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη. Η Βόρεια Ήπειρος ενωματωνόταν στο ιδρυόμενο Αλβανικό κράτος. Τα Δωδεκάνησα παραδόθηκαν στην Ιταλία, η οποία συμφώνησε να τα δώσει -εκτός από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο- στην Ελλάδα, αν και η Βρετανία έδινε την Κύπρο στην Ελλάδα (μετά από δημοψήφισμα).

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, η Δυτική Θράκη (από τη Βουλγαρία), η Ανατολική Θράκη (από την Τουρκία -εκτός από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης) και η περιοχή της Σμύρνης, η οποία έμενε υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα.

Ο σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ΄, ο οποίος προσπαθούσε να κρατήσει το θρόνο του, έκανε αποδεκτή τη συνθήκη, αλλά το κίνημα των Νεότουρκων υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ την απέρριψε.

Η Ελλάδα απέκτησε για λίγο τη μεγαλύτερη έκτασή της και έγινε η "Μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών".

Ο ανταγωνισμός όμως των συμφερόντων των συμμάχων και η μεταστροφή της ανατολικής τους πολιτικής, σε συνδυασμό με την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα (Νοέμβριος 1920) που έφερε και πάλι στην εξουσία το βασιλιά Κωνσταντίνο, ανεπιθύμητο στους συμμάχους, ανέτρεψαν την κατάσταση αυτή.

Έτσι η περίφημη Μικρασιατική Εκστρατεία κατέληξε στη Μικρασιατική Καταστροφή και στην αποχώρηση κάθε ελληνικού στοιχείου από τις εστίες του στη Θράκη, στον Πόντο και στην Μικρά Ασία.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Χλωρίδα της Κύπρου

Η Κύπρος στο σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων, δημιουργεί κλιματολογικές συνθήκες που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη πολλών φυτών και ζώων.
Στην αρχαιότητα η Κύπρος ήταν σκεπασμένη
από πυκνά δάση που κάλυπταν πεδιάδες και
βουνά. Σήμερα, τα δάση περιορίζονται στις
οροσειρές του Πενταδάκτυλου, του Τροόδους
και στις γύρω λοφώδεις περιοχές.
Τα δέντρα που κυρίως συναντάμε είναι...
ο αόρατος του Τροόδους, η μαύρη πεύκη, η τραχεία πεύκη, η λατζιά,
το κέδρο, η λεύκη, ο πλάτανος κ.ά.
Εκτός από τη γνωστή, στο μεσογειακό χώρο,
βλάστηση, υπάρχουν 127 είδη ενδημικών φυτών
στο νησί. Περισσότερα από τα μισά βρίσκονται
στην οροσειρά του Τροόδους.
Λόγω της ιδιόμορφης γεωλογικής σύστασης
και των ειδικών οικολογικών συνθηκών που
δημιουργούνται από τα μεγάλα υψόμετρα,
τη βροχόπτωση και της θερμοκρασίες στο
Τροόδος παρουσιάζεται ιδιαίτερη χλωρίδα.

Φιλοξενεί πολλά αυτοφυή είδη της Κύπρου που
δεν απαντώνται σε άλλες περιοχές του νησιού.
Στο νησί υπάρχει επίσης σπάνια και πλούσια
ποικιλία από θάμνους και λουλούδια και
20 από αυτά έχουν προταθεί για να
συμπεριληφθούν στον κατάλογο των αυστηρώς
προστατευόμενων ειδών χλωρίδας στην
Ευρώπη. Χαρακτηριστικά είδη είναι οι άγριες
ορχιδέες, καθώς και τα κυκλάμινα. Την άνοιξη
η Κύπρος προσφέρει μια σπάνια ομορφιά με
πάνω από 300 είδη αγριολούλουδων που
στολίζουν τους κάμπους και τα βουνά της.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Για βίντεο 2

http://download.cnet.com/YouTube-Downloader/3000-2071_4-10647340.html?tag=contentMain;contentAux Κύριε εγώ αυτή ξέρω ότι είναι η ιστοσελίδα που μπαίνεις για να το κατεβάσεις το πρόγραμμα για τα βιντεάκια.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΌΘΩΝΑΣ

Ο Όθων-Φρειδερίκος-Λουδοβίκος, ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλεύς του Βασιλείου της Ελλάδος, με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος».
Ο Όθων ήταν ο δευτερότοκος γιος του Διαδόχου και μετέπειτα Βασιλέως της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ και της Θηρεσίας, κόρης του δούκα του Σάζεν Άλτενμπουργκ. Πήρε εκπαίδευση ενός πρίγκηπα που προοριζόταν για δευτερεύουσα θέση μέσα στο κράτος. Μάλιστα ο πατέρας του ήθελε να ακολουθήσει το εκκλησιαστικό στάδιο και ανέθεσε τις σπουδές του στον φανατικό καθολικό παπά Oetel που αργότερα έγινε επίσκοπος του Άϊχστατ.
Λόγω της καχυποψίας απέναντι στον Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια , το 1830 η Αγγλία κατά την υπογραφή της συνθήκης ανεξαρτησίας της Ελλάδας πέτυχε συμφωνία με τις Μεγάλες Δυνάμεις («Προστάτιδες Δυνάμεις») της δημιουργίας Ελληνικού Βασιλείου. Το 1832, ο Όθων εκλέχθηκε Βασιλεύς της Ελλάδας, ύστερα από την τελική άρνηση του Λεοπόλδου της Σαξονίας που είχε επιλεγεί αρχικά Βασιλεύς της Ελλάδας και έγινε κατόπιν Βασιλεύς του νεοσύστατου Βασιλείου του Βελγίου.
Διοικητική οργάνωση
Διαίρεση του κράτους σε 10 νομούς και 42 επαρχίες με επικεφαλής τους νομάρχες και έπαρχους. Οι νομάρχες είχαν ευρύτατες πολιτικο-στρατιωτικές και οικονομικές δικαιοδοσίες .Οι επαρχίες διαιρέθηκαν σε δήμους .Σε κάθε δήμο υπήρχε δημοτικό συμβούλιο του οποίου τα μέλη εκλέγονταν από τους κατοίκους. Για τους δημάρχους ίσχυε το τριπρόσωπο (σε κάθε δήμο εκλέγονταν 3 υποψήφιοι και ο βασιλιάς επέλεγε ένα για δήμαρχο). Οι νομάρχες και οι έπαρχοι διορίζονταν από τον βασιλιά.
Επαναστατικά κινήματα
Δικαιοσύνη
Ιδρύθηκαν Πρωτόκλητα Δικαστήρια, τρία Εμποροδικεία, δυο Εφετεία και ένα Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Το 1834 η πρωτεύουσα του κράτους μεταφέρθηκε στην Αθήνα από το Ναύπλιο.
Ευθύς εξ αρχής, η συμπεριφορά του Όθωνα χαρακτηριζόταν από αναποφασιστικότητα, σχολαστικότητα και αυταρχισμό, με συνέπεια τις επανειλημμένες προστριβές του ακόμη και με το στενό αυλικό περιβάλλον του.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ισχυρή πρόθεσή του και πρωταρχικός στόχος του ήταν η δημιουργία νοσοκομείων και σχολείων στην Ελλάδα.
Το 1837 ίδρυσε το Πολυτεχνικό Σχολείο στην Αθήνα.
Το 1837 παντρεύτηκε στη Γερμανία τη δούκισσα Αμαλία του Ολδεμβούργου .
Το τέλος
Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν, ότι ο Όθων αγάπησε την Ελλάδα όσο τίποτε άλλο, όχι όμως και τους Έλληνες. Απεβίωσε στις 14 Ιουλίου 1867 στη Βαμβέργη. Ο ίδιος θέλησε να θαφτεί με την παραδοσιακή ενδυμασία της Ελλάδας, τη φουστανέλα. Είναι θαμμένος μαζί με την Αμαλία στον οικογενειακό τάφο της Βαυαρικής δυναστείας, στην εκκλησία Theatinerkirche στο κέντρο του Μονάχου.

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ


Ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας που οι πηγές του είναι σε ελληνικό έδαφος, όπως επίσης και οι εκβολές του .Πηγάζει από το Βόιο όρος του νομού Καστοριάς και τα όρη Σμόλικα και Ορλιακα προς την πλευρά των Γρεβενών. Διασχίζει τους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας και χύνεται στο Θερμαικό κόλπο λίγο νοτιότερα από τις εκβολές του Αξιού ποταμού δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δέλτα πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Εχει συνολικό μήκος 310 Km και μια πληθώρα χειμάρρων και παραποτάμων (Βενέτικος ,Γρεβενίτης, Εδεσσαίος, Αράπιτσα.) αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί πηγή ζωής ,προσφέροντας τα νερά του. Οι όχθες του Αλιάκμονα στο νομό Κοζάνης είναι σχεδόν γυμνές από δένδρα , γιατί έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα πολλές παρεμβάσεις στην κοίτη του, (φράγματα Πολυφύτου, Ασωμάτων,Σφηκίας), στα άμεσα σχέδια της ΔΕΗ εντάσσεται η κατασκευή ακόμη ενός φράγματος στον Ιλαρίωνα. Αντίθετα στην περιοχή των Γρεβενών υπάρχει πλούσια βλάστηση από οξιές, βελανιδιές, πλατάνια και πολλά ποώδη.
Χλωρίδα-Πανίδα
Οι τεχνητές λίμνες-φράγματα εμποδίζουν την μετακίνηση των πληθυσμών των ψαριών κατά μήκος του ποταμού και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ιχθυοπανίδας. Η υπεραλίευση σε περιόδους αναπαραγωγής, που τα ψάρια έχουν μειωμένη κινητικότητα εντείνει το πρόβλημα, η αστυνόμευση της περιοχής είναι περιορισμένη λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού. Η τεράστια ποικιλία φυτών , ζώων και πτηνών που παρατηρείται στους βιότοπους κατά μήκος του ποταμού από την Καστοριά μέχρι τον Θερμαικό, συνεχώς συρρικνώνεται λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων. Η αυξομείωση της στάθμης του νερού κατά τους θερινούς μήνες καταστρέφει τους υδροβιότοπους των πουλιών και των υδροχαρών φυτών . Ο υδροβιότοπος στο δέλτα του Αξιού που εκτείνεται μέχρι το δέλτα του Αλιάκμονα θεωρείται ένας από τους διεθνείς βιότοπους που προστατεύεται από την συνθήκη του Ραμσάρ που υπογράφτηκε και από την Ελλάδα το 1961. Στους υδροβιότοπους αυτούς φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών ή διέρχονται και σταματούν για λίγο αποδημητικά πουλιά , διακόπτοντας το ταξίδι τους προς τον νότο. Η έκταση των υδροβιότοπων έχει μειωθεί με τις αποξηράνσεις των μικρών ανοιξιάτικων ελών και την χρήση τους για εντατική αγροτική καλλιέργεια . Στη Βάλια Κάλτα η οποία είναι επίσης προστατευμένος εθνικός δρυμός, υπάρχουν μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία, όπου ζει ένας μικρός πληθυσμός καφέ αρκούδας. Ο Βούρινος είναι γνωστός για την μεγάλη ποικιλία φυτών, αρωματικών και ενδημικών ειδών. Στο Βέρμιο και στα Πιέρια όρη ζουν μεγάλα θηλαστικά όπως λύκοι, αλεπούδες, λύγκες, ζαρκάδια και είναι από τους λίγους χώρους όπου ανιχνεύονται πια οι πληθυσμοί τους. Πολλά αρπακτικά και αποδημητικά πουλιά πέφτουν θύματα των "φυσιολατρών" κυνηγών καθώς και των μολυσμένων από φυτοφάρμακα τροφών.

Για βίντεο

Από εδώ μπορείς να κατεβάσεις το YouTube-Downloader ένα πρόγραμμα που κατεβάζει βίντεο από το YouTube.Η διεύθυνση είναι: http://www.download.cnet.com/YouTube-Downloader/3000-2071_4-10647340.html?tag=contentMain;contentAux

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ακρόπολη Αθηνών


Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένα βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ΄όλες τις πλευρές εκτός τις δυτικής , όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.

Γεωλογία της Κύπρου

Πιθανότατα, η έκταση που καταλάμβανε η Κύπρος κατά τους ηώκαινους χρόνους να ήταν συνδεδεμένη με άλλες εκτάσεις ξηράς των γύρω ηπείρων. Σε κάποια όμως χρονική στιγμή, η έκταση αυτή βυθίστηκε κάτω από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να ταφεί κάτω από την πολλές χιλιάδες πόδια θαλάσσιων ιζημάτων, σε μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κατακάθιση αυτή συνεχίστηκε ολόκληρη την ολιγόκαινη και το μεγαλύτερο μέρος της μειόκαινης περιόδου.

Πλατεία Δημαρχείου-Ταλίν, Εσθονία

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010



Α. Αστέρι
Β. Ήλιος
Γ. Άρης
Δ. Ερμής
Ε. Πλούτων
Ζ. Σελήνη
Η. Γη
Θ Αφροδίτη
Ι. Δίας
Κ. Κρόνος
Λ. Ουρανός
Μ. Ποσειδώνας




1. Γυρίζει γύρω από τη Γη
2. Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος
3. Δεν θεωρείται πια πλανήτης
4. Στην αρχή είχε χαρακτηριστεί σαν ένας περίεργος “πράσινος” αστέρας
5. Μια φωτεινή μπάλα στον ουρανό
6.Ο πιο θερμός πλανήτης
7. Έχει δυο δακτυλίους
8.Κόκκινος πλανήτης
9. Σήμερα θεωρείται τελευταίος πλανήτης
10. Είναι πολύ κοντά στον ήλιο
11. Το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος
12. Είναι ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη
Πηγή:http://kids.interedkids.gr

Αθανασιος Χριστοπουλος


Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος θεωρήθηκε στα χρόνια του μεγάλος ποιητής και χαρακτηρίστηκε Νέος Ανακρέων. Εκπαιδεύτηκε μέσα στο κλίμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού μεγάλωσε στο Βουκουρέστι, έκανε ανώτερες σπουδές στην Ιταλία άνηκε στον κύκλο του Δημήτρη Καρατζή και υπηρέτησε στις αυλές των Ελλήνων ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας ως πολιτειολόγος και λογιος.Στο πρωτο εργο του Γραμματικη της Αιλοδωρικης υποστηριξε οτι η νεοελληνικη γλωσσα ειναι μειγμα δυο διαλεκτων τησ αρχαιας ελληνικης γλωσσας,της αιολικης και της δωρικης.Στο δραμα Αχιλλευς επιδιωκει την εξαρση του πατριωτικου αισθηματος μεσα απο την αναβιωση των αρχαιων ηρωικων προτυπων, αντλωντας το θεμα του απο την Ιλιαδα. Ομως το πιο γνωστο εργο του, που ειχε πλατια απηχηση και εκδοθηκε πολλες φορες, ηταν τα Λυρικα, που περιεχουν ελαφρα, χαριτωμενα και κομψα ποιηματα, στα οποια υμνουνται οι χαρες και η ομορφια της ζωης, η φυση και κυριως ο ερωτας και το κρασι!
ο χριστοπουλος

Κλίμα της Κύπρου

Το κλίμα της Κύπρου είναι μεσογειακό, από τα ηπιότερα της Ευπώπης με μέσο όρο ηλιοφάνειας 74% και μέση ετήσια θερμοκρασία 19C.Το καλοκαίρι είναι θερμό και υγρό. Συνήθως ξεκινάει από τα μέσα Μαϊου και τελειώνει στα μέσα Οκτωβρίου. Πιο θερμοί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος με μέση θερμοκρασία 32C.Ο Χειμόνας είναι μαλακός και διαρκεί από το Νοέμβριο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.Πιο ψυχροί μήνες είναι ο Ιανουάριος καιο Φεβρουάριος με μέση θερμοκρασία 14C. Η
μέση βροχόπτωση στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είναι 503 χιλιοστά. Μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης παρουσιάζουν οι δυτικές περιοχές, καθώς και οι ημιορεινές και ορεινές. Οι χιονοπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για τις πεδινές περιοχές, ωστόσο στις ψηλές κορυφές του Τροόδους χιονίζει αρκετά συχνά,ιδιαίτερα κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Τέλος, οι θερμοκρασίες ποικίλλουν κατά περιοχή ξεκινώντας από τους 3C,στους ορεινούς οικισμούς και ξεπερνώντας τους 30C στις πεδινές και κεντρικές περιοχές.

Πανίδα της Κύπρου

Η πανίδα της Κύπρου παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το αγρινό, είναι ένα μόνο από τα σπάνια είδη που φιλοξενεί η περιοχή. Το αρσενικό έχει κεφάλι κριού με μεγάλα κυρτά κέρατα, ενώ το σώμα φέρει ανοιχτόχρωμο καφέ τρίχωμα κατσίκας. Το θηλυκό δε φέρει κέρατα. Το αγρινό ζει 15 με 20 χρόνια και είναι πολύ κομψό και δυνατό. Το είδος του όμως έχει εκλείψει σημαντικά ιδιαίτερα μετά το 1974 και σήμερα ζει στο δάσος της Πάφου σε μια μόνιμα απαγορευμένη περιοχή κυνηγιού.
Η Κύπρος άλλωστε έχει να επιδείξει και μια μεγάλη ποικιλία πτηνών, που φτάνουν τα 300 τον αριθμό. Από αυτά τα 46 είδη είναι μόνιμα,τα 27 αποδημητικά, που φωλιάζουν κανονικά, και 24 ακόμη άλλα είδη ευκαιριακά φωλιάζουν ή έχουν φωλιάσει στο παρελθόν. Καθόλου ανάξια προσοχής δεν είναι και η παρουσία του Βασιλαετού, ενός από τα πιο σπάνια αρπακτικά της Ευρώπης, που αποτελείται με εξαφάνιση, ενώ τα Όρνια,ο Πετρίτης,ο Μαυροπετρίτης,το Βραχοκιρκίνεζο και ο Σπιζαετός αποτελούν είδη που επίσης συναντά κανείς σε διάφορα σημεία του νησιού. Πλούσιος είναι και ο υδροβιότοπος της Κύπρου με αρκετά μεγάλη ποικιλία ψαριών ενώ η παρουσία σπάνιων ερπετών αποτελεί ένα ακόμη θέλγητρο της περιοχής. Δύο είδη θαλάσσιων χελώνων αναπαράγονται στις παραλίες της Λάρας...η Πρασινοχελώνα και η Καρέτα. Για την προστασία των θαλάσσιων χελώνων της Κύπρου λειτουργεί στην περιοχή της Λάρας Βιολογικός Σταθμός με βάση ειδικό πρόγραμμα της Διέυθυνσης Αλιείας ενώ πολλοί ξένοι εθελοντές καταφθάνουν κάθε χρόνο στην περιοχή προκειμένου να συμβάλλουν στη διάσωση αυτών των σπάνιων ειδών.

Φιόρδ

Φιόρδ

Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια μετά το λιώσιμο των πάγων, μετά την εποχή των παγετώνων όπου το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες της περιοχής όπου αυτά εμφανίζονται. Τα συναντούμε στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας και στις ακτές της Χιλής.

Η γέννηση ενός ποταμού

ποταμός Δυτικός Ντβίνα - Ρίγα, Λεττονία


Ο ποταμός Δυτικός Ντβίνα πηγάζει από τα Βαλδαία υψίπεδα της περιοχής της Μόσχας και εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα, στον κόλπο της Ρίγας, πρωτεύουσας της Λεττονίας. Στο βιντεάκι φαίνεται στο βάθος η Ρίγα και οι εγκαταστάσεις του λιμανιού της.

Το κάστρο του Νοσφεράτου


Το συγκεκριμένο κάστρο βρίσκεται στη Σλοβακία, πάνω από τον ποταμό Όραβα (γι' αυτό ονομάζεται και κάστρο Όραβα) στην κωμόπολη Dolný Kubín. Σε αυτό έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας για τον πρώτο Νοσφεράτου, κάτι σαν Δράκουλα, το 1922. Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό μνημείο.

Η κεντρική πλατεία της Κρακοβίας


Η Κρακοβία είναι μια μεγάλη πόλη της Πολωνίας. Βρίσκεται νότια, στα σύνορα σχεδόν της Πολωνίας με τη Σλοβακία. Είναι μια από τις παλιότερες πόλεις της χώρας, με ονομαστό, από παλιά, πανεπιστήμιο. Ο καθεδρικός της ναός, που φαίνεται πίσω από τους μουσικούς, φιλοξενεί και ένα έθιμο. Στις 12:00 κάθε μέρα, εκτός από το ρολόι που χτυπάει τις ώρες, στους πύργους του καμπαναριού βγαίνει κι ένας σαλπιγκτής και σαλπίζει ένα σκοπό. Αυτό γίνεται σε ανάμνηση μιας πολιορκίας της Κρακοβίας τον 13ο ή τον 14ο αιώνα από τους Τατάρους. Και τότε ένας σαλπιγκτής σάλπιζε όταν οι εμφανίζονταν οι εχθροί στα τείχη για να επιτεθούν. Ένα ταταρικό βέλος, όμως, πέτυχε τον σαλπιγκτή την ώρα που σάλπιζε, διακόπτοντας απότομα τον ήχο της σάλπιγγας . Γι' αυτό και στα σύγχρονα χρόνια, ο σύγχρονος σαλπιγκτής, παριστάνει το συμβάν διακόπτοντας κι αυτός απότομα το παίξιμο της σάλπιγγάς του.

Θαλάσσια ρεύματα - Ρεύμα του Κόλπου


Το ρεύμα του Κόλπου αποτελεί μέρος ενός συστήματος θαλάσσιων ρευμάτων, που παίζουν ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος πολλών περιοχών του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Το βιντεάκι παρουσιάζει αυτό το σύστημα θαλασσίων ρευμάτων.

Δούναβης


Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το κάστρο του Ντέβιν, το οποίο βρίσκεται στη Σλοβακία, λίγο έξω από τη Μπρατισλάβα.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Σχολικές εκδρομές

Τα παιδιά πρέπει να πηγένουν εκδρομές γιατί είναι καλό να βρίσκονται στη φύση και να ξεφεύγουν απο την καθημερινότητα και τις αίθουσες των σχολείων.Τα παιδία πρέπει να κανουν και άλλες δραστηριότητες εκτός απο το να πηγένουν στο σχολείο, απο το σχολείο στο σπίτι και απο το σπίτι στα φροντιστήρια όλη μέρα.Πρέπει να ξεφέυγουν απο αυτό το μοτίβο, δεν νομίζεται;
Λιπόν εγώ αυτά είχα να πω, απο εκεί και περα ειναι δικιά σας η απόφαση.




Αθανασίου Χρήστος

O Ρήνος


Ο Ρήνος, με μήκος 1.320 χλμ και μέση παροχή νερού άνω των 2.000 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο, είναι ένας από τους μακρύτερους και σπουδαιότερους ποταμούς της Ευρώπης.
Ο Ρήνος μαζί με τον Δούναβη αποτελούσαν το βόρειο σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πάντοτε ήταν και εξακολουθεί να είναι πλωτή οδός ζωτικής σημασίας για τις περιοχές που διασχίζει. Τα πολλά κάστρα και προϊστορικές οχυρώσεις στις όχθες του επιβεβαιώνουν τη σημασία του. Κάθε κάστρο ταυτίζεται με σημείο ελέγχου της κυκλοφορίας, όπου εισπράττονταν διόδια.
(πηγή:ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)


Α. Αστέρι
Β. Ήλιος
Γ. Άρης
Δ. Ερμής
Ε. Πλούτων
Ζ. Σελήνη
Η. Γη
Θ Αφροδίτη
Ι. Δίας
Κ. Κρόνος
Λ. Ουρανός
Μ. Ποσειδώνας




1. Γυρίζει γύρω από τη Γη
2. Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος
3. Δεν θεωρείται πια πλανήτης
4. Στην αρχή είχε χαρακτηριστεί σαν ένας περίεργος “πράσινος” αστέρας
5. Μια φωτεινή μπάλα στον ουρανό
6.Ο πιο θερμός πλανήτης
7. Έχει δυο δακτυλίους
8.Κόκκινος πλανήτης
9. Σήμερα θεωρείται τελευταίος πλανήτης
10. Είναι πολύ κοντά στον ήλιο
11. Το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος
12. Είναι ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη
Πηγή:http://kids.interedkids.gr

Το ηλιακό μας σύστημα

Αυτό είναι το ηλιακό μας σύστημα, ελπίζω να σας άρεσε το βίντεο.

Πηγή:YouTube

Η Δολοφονία του Καποδίστρια.


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δολοφονία του Καποδίστρια άλλαξε την πορεία του ελληνικού κράτους. Ο πίνακας του Διονυσίου Τσόκου παρουσιάζει το γεγονός σχεδόν φωτογραφικά, με μια διάθεση δημοσιογραφική, παρουσιάζοντας με όσο γίνεται περισσότερη παραστατικότητα και πιστότητα, τόσο τα πρόσωπα όσο και τον τόπο που διαδραματίστηκε το συμβάν. Σας την παραθέτω ως συμπλήρωμα στις εικόνες του βιβλίου μας.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

TA ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Στα Ραγκουτσάρια, το παραδοσιακό καρναβάλι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Καστοριά 6-8 Ιανουαρίου, αλλά και κατά τις Απόκριες, οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες. Οι μάσκες αυτές έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους που διώχνουν τα κακά πνεύματα. Από αυτή τη συνήθεια, άλλωστε, πηγάζει και το όνομα της γιορτής. Έχει τις ρίζες της στη λέξη rogatores που σημαίνει: ζητιάνοι.
Άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι δεν διστάζουν να μασκαρευτούν και να ξεχυθούν στους δρόμους της Καστοριάς, αναστατώνοντας την πόλη με χορούς και τραγούδια. Κέφι και σαματάς κυριαρχούν παντού ενώ η πόλη αντηχεί από τα όργανα και τις παραδοσιακές μελωδίες καθώς οι κάτοικοι, μπουλούκια που εμφανίζονται από παντού με τα όργανά τους, κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης. Με τη φροντίδα του δήμου Καστοριάς, πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις ενώ η γιορτή κορυφώνεται την τρίτη ημέρα – την επονομαζόμενη και Πατερίτσα – οπότε και βραβεύεται η καλύτερη μεταμφίεση στην παλιά, μεσαιωνική πλατεία Ντολτσό που έπαιξε ιστορικό ρόλο επί τουρκοκρατίας.
.

Το μεγάλο πένθος για τον Γερμανό Καραβαγγέλη


Ο επίσκοπος Γερμανός Καραβαγγέλης ήταν Μητροπολίτης Καστοριάς και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και του Ποντιακού Ελληνισμού, οργανώνοντας ανταρτικά σώματα με ντόπιους οπλαρχηγούς με συνέπεια να αναδειχθεί μία από τις σημαντικότερες μορφές των Αγώνων εκείνων. Οι υπηρεσίες του τόσο προς το Έθνος όσο και προς την Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξαν ανεκτίμητες.
Ο Καραβαγγέλης γεννήθηκε στη Στύψη της Λέσβου στις 16 Ιουνίου του 1866, από Ψαριανό πατέρα . Οι γονείς του Χρυσόστομος και Μαρία, απέκτησαν, εκτός από τον πρωτότοκο Στυλιανό, τον μετέπειτα Γερμανό, και άλλα επτά παιδιά, έξι κορίτσια και ένα αγόρι, απ΄ τα οποία, το ένα κορίτσι και το αγόρι πέθαναν νωρίς. Μεγαλώνει στο Αδραμύττι της Μικράς Ασίας όπου μετακομίζει η οικογένειά του όταν ο Στυλιανός ήταν δύο χρονών, διότι ο πατέρας του άνοιξε εκεί εμπορικό κατάστημα. Από το Αδραμύττι θα φύγει νέος πια, με υποτροφία που του χορηγεί, εκτιμώντας την ευφυΐα του, την φιλομάθειά του και το παρουσιαστικό του, ο Μητροπολίτης Εφέσου Αγαθάγγελος, για να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία θα αποφοίτησει με άριστα το 1888. Την ημέρα της αποφοίτησης, χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Διονύσιο Ε΄ και πήρε το όνομα Γερμανός, προς τιμήν του ιδρυτή της Σχολής, Πατριάρχη Γερμανού Δ΄. Κατόπιν, συνέχισε τις σπουδές του, σπουδάζοντας φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και της Βόννης.
Το 1900 τοποθετείται Μητροπολίτης Καστοριάς. Από της ενθρόνισής του άρχισε με τους λόγους του να εμψυχώνει και να αναπτερώνει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής και να οργανώνει ένοπλα σώματα κατά των Βουλγάρων. Μαζί και με άλλους ιεράρχες της περιοχής που έδρασαν ομοίως ακολουθώντας το παράδειγμά του ο Μακεδονικός Αγώνας γενικεύθηκε. Κατάφερε πολλά χωριά και κωμοπόλεις να αποσκιρτήσουν από τη Βουλγαρική Εξαρχία και να επανενταχθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παράλληλα, στην πολιτική σκηνή ζήτησε την επίσημη παρέμβαση του Ελληνικού Κράτους στον Αγώνα προκειμένου να μη μένει η πρωτοβουλία στους Βούλγαρους. Οι προσπάθειές του εκείνες τελικά απέδωσαν, όταν το 1904 η Ελλάδα υπό την πίεση και της κοινής γνώμης απεφάσισε την ενεργή συμμετοχή της στον ένοπλο αγώνα.

Για τους σκοπούς που επιδιώκει ενδεικτική είναι η δήλωση του στον H.Brailsford [3]}}σε μια από τις συναντήσεις τους μετά από την επανάσταση του Ιλίντεν:"Η συμμαχία μας με τους Τούρκους είναι προσωρινή. Θα έρθει η μεγάλη μέρα όταν ο Ελληνισμός θα προβάλει τα δικαιώματα του. Αλλά πρώτης προτεραιότητας είναι η ανάγκη συντριβής των Βούλγαρων."
Το 1908 εξελέγη και ανέλαβε Μητροπολίτης Αμασείας του Πόντου. Ο Γερμανός αντιστάθηκε σθεναρά στις διώξεις των Νεοτούρκων αφιερώνοντας τις δυνάμεις του στην υπεράσπιση των δικαίων Ελλήνων και Αρμενίων. Για τις ενέργειές του αυτές συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1917 όπου και καταδικάστηκε σε θάνατο. Τελικά όμως διασώθηκε και το 1924 τοποθετήθηκε έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Βιέννη.

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ανάμεσα σε Τούρκους αξιωματικούς και στρατιώτες
Πέθανε πάμφτωχος στις 11 Φεβρουαρίου του 1935 στη Βιέννη. Τα απομνημονεύματα που έγραψε ειδικά για τον Μακεδονικό Αγώνα εκδόθηκαν από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών το 1959. Το ίδιο έτος το «Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου» από κοινού με την «Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών» επιχορήγησαν τη μεταφορά των οστών του με τιμητική συνοδεία αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Καστοριά, όπου και τοποθετήθηκαν σε κρύπτη κάτω από τον ανδριάντα του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας (Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 - Ναύπλιο 9 Οκτωβρίου 1831) ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός που διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και νωρίτερα υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Αναμίχθηκε με την πολιτική και το 1803 διορίστηκε γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας. Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους αποσύρθηκε και εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία. Εκεί ανέλαβε σημαντικές θέσεις, καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της επανάστασης του 1821. Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον επέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα την δολοφονία του στις 9 Οκτωβρίου 1831 από τους Μαυρομιχαλαίους. Ως κυβερνήτης της Ελλάδας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για την θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση πετυχαίνοντας αφενός να καταπολεμήσει το κατεστημένο των φατριών και αφετέρου να παρεμποδίσει την οθωμανική προέλαση.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πρωτοβουλία για τον διορισμό του Καποδίστρια στην θέση του κυβερνήτη ανήκε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Με την βοήθεια της αγγλικής παράταξης αποφασίστηκε τελικά στην Γ΄ εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας να κληθεί ο Καποδίστριας να αναλάβει τα ηνία της χώρας με θητεία επτά ετών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνέλευσης, ο κυβερνήτης θα δεσμευόταν από το σύνταγμα της Επιδαύρου έτσι όπως θα αναθεωρείτο απο την συνέλευση. Η εκλογή του θεωρήθηκε ως ήττα της Αγγλικής εξωτερικής πολιτικής και νίκη της Ρωσίας.[16] Πριν δεχθεί την πρόταση που του έγινε επισκέφθηκε την Πετρούπολη προκειμένου να αποδεσμευθεί επισήμως απο την υπηρεσία του Τσάρου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Λονδίνο, όπου είχε συναντήσεις με Βρετανούς πολιτικούς.[vii] Ύστερα από σύντομη παραμονή στο Παρίσι αναχώρησε για την Ελλάδα. Στις 18 Ιανουαρίου 1828 έφτασε στο Ναύπλιο και τέσσερεις μέρες αργότερα στην Αίγινα, πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Λίγο αργότερα αποφασίστηκε το Ναύπλιο να ξαναγίνει πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Κέρκυρα...το μυθικό νησί των Φαιάκων και της Ναυσικάς ,όπου ο κουρασμένος Οδυσσέας ξαπόστασε για λίγο στο μακρινό ταξίδι του γυρισμού . Κέρκυρα... η πανέμορφη νύμφη του Ιονίου, απλόχερα προικισμένη με φυσικές ομορφιές και μνημεία του ανθρώπινου μόχθου και του πνεύματος. Κέρκυρα... γέφυρα Ανατολής και Δύσης. Έτσι μάγεψε και την ευαίσθητη ψυχή της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ όταν αντίκρισε τις υπέροχες ακτές και τους καταπράσινους λόφους της κι αμέσως διαισθάνθηκε ότι σ'αυτό τον τόπο μπορεί να βρει τη γαλήνη που τόσο αποζητούσε......